Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Open Monumentendag 2024: EN ROUTE

  • 20 augustus 2024

Op zondag 8 september 2024 vindt de 36e editie van Open Monumentendag plaats, het grootste eendaagse culturele evenement in Vlaanderen.

Dit jaar staat het thema ‘En Route!’ centraal, waarbij de focus ligt op hoe mensen en ideeën door de eeuwen heen in beweging zijn, langs historische routes over land, spoor of water. Monumenten langs deze paden vormen tastbare getuigen van een rijke, soms vergeten geschiedenis die ons vandaag nog steeds inspireert.

In de IOED De Merode-regio nodigen diverse erfgoedlocaties je uit om deel te nemen aan deze fascinerende ontdekkingstocht. Hieronder geven we alvast een beknopt overzicht van wat je op deze dag kunt verwachten. Alle activiteiten zijn gratis maar voor sommige moet je je inschrijven dus wees er optijd bij!

In Scherpenheuvel, een van de bekendste bedevaartsoorden in Vlaanderen, worden tal van activiteiten georganiseerd, waaronder een mini-pelgrimstocht voor gezinnen in de abdij van Averbode. Kinderen kunnen leuke opdrachtjes oplossen terwijl volwassenen een unieke blik achter de schermen krijgen. Ontdek tijdens Open Monumentendag niet enkel ongekende facetten van de basiliek, maar ook verborgen erfgoedparels zoals het oratorianenklooster, het ursulinencollege, de waardevolle begraafplaats, en een ijskelder. Beklim de toren, verzamel stempels voor je bedevaartvaantje, en bak koekjes in een authentieke bakoven. Combineer dit met een bezoek aan Zichem, waar het marktplein, de Maagdentoren en het station een waaier aan activiteiten aanbieden die het thema 'En Route' prachtig illustreren.

Bezoek het Streekmuseum Zuiderkempen in Westerlo en verken de belangrijke "rites de passage" aan de hand van heemkundige voorwerpen die de belangrijkste levensfasen, zoals geboorte, huwelijk en dood, in beeld brengen. Ontdek de indrukwekkende 17de-eeuwse lindendreef van de abdij van Tongerlo met erfgoedexpert Arjan Raeymaekers, één van de meest merkwaardige monumentale routes in Vlaanderen.

Bezoek de middeleeuwse Sint-Bavokapel in Eindhout en leer meer over de oude pelgrimstocht die daar eeuwenlang naartoe werd gemaakt.

Open Monumentendag 2024 biedt een unieke kans om langs eeuwenoude wegen niet alleen bekende monumenten te herontdekken, maar ook verborgen erfgoedparels op te sporen. Van wandel- en fietsroutes tot interactieve activiteiten voor jong en oud, deze bijzondere dag zit vol geschiedenis, cultuur en avontuur.

Ontdek het hele programma in de IOED de Merode-regio via onderstaande knop. We kijken ernaar uit om u te verwelkomen op deze bijzondere dag vol geschiedenis en cultuur!

Om deze video weer te geven, geef ons toestemming om sociale media cookies op te slaan.

<